EUDY Summer School 2015 v Nórsku

EUDY Summer School 2015 v Nórsku, ktorý zúčastnil naši jeden nepočujúci Pavel Škrábak.

Je to neformálne vzdelávanie na zameranie natočenie, ktorý trvá 3 týždne 16.8.2015-6.9.2015 v mestečku Al je 200 km sever od hlavného mesta Oslo. Tam prišli 20 ľudí z 18 rôznych štátov.

Prvý týždeň

Úvodná aktivita, že každá osoba má k dispozícii veľký papier, napíše svoj cieľ, prečo práve chce ísť na EUDY Summer School 2015, svoj strach a svoje schopnosti, znalosti.

Lektor Stanko Pavlica zo Švajčiarska, ktorý pracoval ako Focus 5.

Ďalšia aktivita je predstavenie osoby vo dvojici. Po tejto aktivite sme začali učiť o natočenie, techniky kamier, videostrih, osvetlenie a pod. Prekvapili sme, že predtým sme mysleli, že najťažšia časť je videostrih, ten mentor vravel, že najťažšia časť je kreativita k natačania…

Naučili sme o natačania o téme „lopta“, po 4 skupiny, ktoré majú spolupracujú na natačania téma „LOPTA“

Po tejto tímovej práce sme sa konzultovali a pripomenili k vylepšeni techniky…

Mali sme prednášku o EUDY a jej štruktúry a prednáška o rozhovore medzi médiami a organizáciami a jeho pravidlá.

Druhý týždeň

Mali sme zaujímavú prednášku, ktorá bola lektorka Mindy Drapsa zo Švédska, téma prednáškou je produkcia – ako techniky natáčania, strih, osvetlenia, nápady. Rozprávala nám o jej dlhoročné skúsenosti prácou s médiou. Potom nám rozdávali úlohy o dokumentárne krátke filmy po 3 osoby v skupinách.

Po tímovej práce sme mali krátke prezentácie, ako a čo sme robili v tíme.

Mali sme celodenný program na návšteve do hlavného mesta Nórska Oslo na televízii NRK TV o nepočujúcich správ, čo máme podobne u nás Správy pre nepočujúcich.

Ďalšia návšteva je Doves media, je to firma pre nepočujúcich, ktorá venuje na médiu. Spolupracuje s NRK TV. Po tejto návšteve sme mali svoj program – exkurzia po centre, zábava s nepočujúcimi.

Tretí týždeň

Prišiel lektor tiež zo Švédska, jeho meno je Erik Akervall, ktorý nám učili ako rozhovore s médiou a jeho etické pravdidlá.

Posledná aktivita je 24 hodinový projekt, ktorý spolupracuje ako jeden celok, v tom každá malá skupina berie zodpovednosť, napr. prvá skupina zodpovedá kameramani, druhá skupina scenári, tretí skupina videostrih atď. Dosiahli sme cieľ.

 

Viac o tvorbe videá:

http://eudysummerschool.wix.com/summerschool#!our-work/qbq8p

Post Tags
About Author: admin